Почит към делото и името на един велик Георги - първият

...
Почит към делото и името на един велик Георги - първият
Коментари Харесай

Човек, кой няма гражданска независимост, той не съществува на тоя свят ~ Георги РАКОВСКИ

Почит към делото и името на един популярен Георги - първият идеолог и уредник на национално-освободителното придвижване в България, журналист, журналист, историк и етнограф.

Позив към родолюбци Българи за избавление Българии

Що е живот наш в сие иго?
Нест ли всегдашна тежка тягота?
Коя имаме блага добрина,
в люто поганско всегдашно бедство.

По-добро е гибел маломинутна,
нежели дълги робски живот,
в тъга османска безчеловечна
изгода нямаме от наш парцел!

Человек, кой няма гражданска самостоятелност, той не съществува на свят, нито се от някого си поменува. Всякий го презира и уничтожава като недостойнаго да носи име человека, създаннаго по образу и по сходства божия. Сам основател, когда изначала е основал человека, основал го да бъде свободен и да живее живот самостоятелен, владеящ вся прочеи твари посредством умственная мощ, коя го от безсловесни животни отличава. Человек, кой не чувствува що е независимост, той е еднакъв или паче рече по-долен и от безсловесния животни, кои привикват и остават на рабская работа и прекарват си живот безчувствено с страдания и писания, що им се със мощ постановат.

Наш българский народ, кой се числи през днешния ден единствено в България покрай седем милиона, достигнал е в такова състояние през днешния ден, щото целия свят го презира и упреква по какъв начин безчувствено е до момента търпял агарянское робство и по никакъв начин не е помислил за независимост! Колко за прошедшее време, може да има нещо си опрощение, само че през днешния ден, когда веке турское царство е достигнало като една сянка или гнило тяло, кое от всякакви годишни рани изшюпяло, клати се и полита да падне и от най-малкий удар, какво опрощение могат има веке българи да стоят невъзмутими и да губят сие спасителное благовремие? Кой ще други да ги пожали и да намерения за тях, в случай че не те сами се мръднат и дигнат?

Народ, кой своя истина желае,
блага независимост и прелюбезна
тряба с оръжие да я добие,
с жертва огромна и скъпоценна.

Мечом са българи своя независимост изгубили, мечом отново тряба да я добият! Иначе никой не ще я освободи във веки веков, в случай че не сами те, и никаква права не ще им се отдаде, без да се земат за оръжие и да пролеят кръв. Какво по-сгодно и удобно време може бити от днешное да възприемнеме таково свято занятие и ми българи и да добиме наша блага прадедна независимост? Защо губиме сие благовремие, кое се е пред нами явило и уже гръмогласно вика: Станете българи! Сега е време да се освободите и ви и българское старославно име отново да добиите. Турция е дотолко изнемощяла, щото от единствено себе си ще падне. Тии са веке изгубили военний дух; тии са се дали в разслаба; тии са осиромашели и нямат сребро и злато; тии не могат в една потребност концентрира на едно място ни двадесет тисяшц войска… образец да бъде вам Черногорская война, де турци едвам 10 или двадесет хиляди армия можаха да изпроводят, коя неотложно храбри черногорци поразиха. Що стоите ви, българи? За по кое време чакате? Европа е ситуирана да съдействува на ваша независимост, само че тряба ви да почнете и да покажете, че сте въистина почтени за независимост. Тряба да покажете, че в наши жили е остала еще старобългарска свободна кръв и че мъчители не са я изпили напълно! Турци сами проповядват свое проваляне и готвят се да бягат в Азия, щом се появи мало едно нахлуване.

Между дванадесет милиона християни в Турска Европа едвам два милиона турци съществуват! Смислете си в този момент, като е Черна гора, Ерцеговина и Босна на крайник, да се дигне и България, след нея ще последува Сърбия и свободна Гърция, като изпроводи свои обезверени чети в Тесалия, Епир и Македония, какво разстройване ще се зададе турчину! То ще бъде негово конечно проваляне и заточение от Европа! Смислете, че западния сили не щат гледа невъзмутимо наше придвижване, само че абие щат възприе живо присъединяване, да по-скоро се реши и наша бъдущност и ми да живееме под еманципация и под наши национални закони. Ако сравниме условия, под коя нахождаеми сърби, гърци възприели са за освобождения занятие и своя цел достигли, щем найде, че тогавашния условия са били стократне по-важни и рискови, нежели днешния! Тогда Турция еще цветеше и беше в исполинска мощ! А и средства, що са имали сърби и гърци да възприемнат такова дело, били са по-оскъдни и по-долни от днешния, коих можеме ми да имаме. Ми през днешния ден, популярност богу, имаме много учени българи, кои могат да се прилепят при европейския кабинети и да потвърдят наше праведно искане, кое Европа безусловно ще утвърди, като се юначен обдържаваме. Ми през днешния ден имаме в Русия, Молдова и Влашко много богати българи да оказват помощ да се събере нужное количество да стане първо начало нашего придвижвания и да се обдържи за няколко време. Наш народ в България е ситуиран и уже във екстаз да стартира такова дело, само че чака и гледа да види предводители от популярна лица и проект с здравомислие формиран. Щом се появи такова нещо, мало и огромно ще стане да се бие за религия и родно място! Народ наш дихае възмездие срещу турков, противо наши губители и ужасно е да не избухне нещо неразмислено и неприготвено, какго следува.

Изображение: bg.wikipedia.org, bg.wikiquote.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР